Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.

 

Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

                                                     

JADŁOSPIS

 20.01. - 24.01.2025r.

 

 

 

Poniedziałek 20.01.2025

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, rzodkiewka,  papryka, szpinak  herbata z cytryną/woda

 Obiad : Barszcz biały, ryż, kurczak w sosie curry z warzywami, kalarepa do chrupania

 kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Kasza manna z sokiem malinowym, jabłko

                                      

 

Wtorek 21.01.2025                                                                                                                                                                

Śniadanie: Zupa mleczna zacierka, pieczywo mieszane z masłem, pasta z twarogu z suszonymi pomidorami i koperkiem/ wędlina, herbata z cytryną/woda

Obiad: Zupa kapuśniak z kwaszonej kapusty, ziemniaki, pieczeń rzymska w sosie własnym, buraczki zasmażane na ciepło,  kompot owocowy/woda                                         

 Podwieczorek : Serek waniliowy, gruszka

 

Środa 22.01.2025

Śniadanie : Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem , jajko/polędwica sopocka, ogórek kwaszony, pomidor, roszponka, herbata z cytryną/woda

Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem i śmietaną, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Bułeczka z masłem i miodem , herbata owocowa, pomarańcz

 

Czwartek 23.01.2025

Śniadanie :Zupa mleczna płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem , serek topiony/dżem

ogórek, papryka i pomidor, herbata z cytryną/woda

Obiad : Zupa neapolitańska , kasza gryczana na sypko, klopsiki w sosie pomidorowym, surówka z  białej kapusty z koperkiem   kompot owocowy/woda

Podwieczorek: Kisiel, biszkopty, jabłko,

 

Piątek 24.01.2025

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ser żółty, kiełki, ogórek, sałata lodowa

 papryka kakao/herbata z cytryną

Obiad : Barszczyk czerwony z koperkiem, ryż z jabłkiem i śmietaną,   kompot owocowy/woda

 Podwieczorek : Babka piaskowa, napar z mięty ,gruszka

 

 

 

 

 

 

Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l

 

 

 

   Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.